Základné informácie
Modrý dvor
Výroba a predaj tradičného slivkového lekváru - povidla
Látkovce 442
957 01 Uhrovec
Mobil: +421 905 824 469
E-mail: pravyslivkovylekvar@gmail.com
Web: www.slivkovylekvar.sk
Objednávateľ: Modrý dvor
Slivkový lekvár. Takto varíme tradičný slivkový lekvár.
Pravý slivkový lekvár: Chuť tradície, ktorá odoláva času
Keď sa povie „slivkový lekvár“, mnohým z nás sa vybaví vôňa detstva, babkine buchty či nedeľné koláče plnené tmavou sladkokyslou náplňou. Ale čo vlastne znamená „pravý“ slivkový lekvár?

Získali sme za naše produkty dve nominácie na Zlaté slnko. 11.6.2025 bude v Bratislave slávnostné vyhodnotenie. Tak držte palce. Ďakujeme všetkým za podporu, ktorej sa nám od Vás dostalo. Farmárčenie je naozaj ťažké. Ale v takýchto chvíľach to stojí za to.
Čaro jednoduchosti – slivky a čas
Na jeseň, keď slivky dozrievajú priamo na stromoch, sa začína skutočný proces – bez skratiek, bez prísad. Slivky sa zbierajú ručne, umývajú, odkôstkujú a vkladajú do medeného kotla, kde sa pomaly varia až 20 hodín na dreve. Bez cukru. Bez konzervantov. Len ovocná esencia a čas.
Výsledkom je lekvár tmavej farby, hustej konzistencie a chuťou, ktorá pripomína sušené slivky s jemnou kyselkavosťou. Na kilogram lekváru je potrebných približne 3,5 kg sliviek – žiadne riedenie, len koncentrovaná pravda.
Spomienka na spoluprácu
V minulosti sa lekvár nevaril potajomky – bola to spoločná udalosť. Susedia sa stretli, priniesli svoje slivky, drevo, pomáhali miešať a strážili, aby nezhorel. Lekvár sa ukladol do drevených nádob, stuhol tak, že sa krájal nožom – a nekazil sa celé roky.
Aj preto bol súčasťou zásob na hradoch a lodiach. Tradícia, ktorá spájala rodiny a komunity, dodnes žije v srdciach mnohých.
Prečo ho nenájdete v obchode?
Moderné reťazce vyžadujú slivky, ktoré sa rýchlo nepokazia – nezrelé, bez cukru, bez vône. Také ovocie do pravého lekváru nepatrí. A keďže sa pravý lekvár nedá hromadne vyrábať, do obchodov sa jednoducho nedostane.
Priemyselný lekvár je častokrát zriedený, sladený a plný zahusťovadiel – to je úplne iný produkt. Pri pečení z neho vzniká nechcená voda, ktorá naruší koláče či buchty.
Lekvár s príbehom
Pred 25 rokmi naša rodina zasadila vlastný slivkový sad. Po rokoch obchodovania sme sa rozhodli vyrábať lekvár poctivo, s dôrazom na kvalitu a tradíciu. Pod značkou Predaj z dvora a povolením RVPS Trenčín dnes varíme lekvár v Látkovciach – z vlastných plodov, v medenom kotli, s láskou k remeslu.
Kde náš lekvár varíme a kde si ho môžete kúpiť
Lekvár si môžete kúpiť priamo na našom dvore Látkovce 442. Rezervácia je možná na našej webovej stránke www.slivkovylekvar.sk
Malá slovenská legenda v knihe chutí
V roku 2008 sa pravý slivkový lekvár dostal do prestížnej encyklopédie „1001 Foods You Must Try Before You Die“. Spolu s oštiepkom a parenicou reprezentuje Slovensko na chuťovej mape sveta.
Článok bol publikovaný: 3. 7. 2025