DatabázaČlánkyKľúčové slová

MARKOS, spol. s r.o.

Kategórie

*  Potravinárstvo  ›  Slovenské potraviny  ›  Pochutiny, prísady, koreniny

Kľúčové slová

Kŕmne výlisky a olejeRastlinné oleje

Základné informácie

logotype

MARKOS, spol. s r.o.

Výroba za studena lisovaných olejov zo slovenských surovín

Čerenčianska cesta 1946
979 01 Rimavská Sobota
Mobil: +421 903 549 042
E-mail: info@markossro.sk
Web: www.markossro.sk
E-shop: www.markossro.sk/obchod
Facebook
IČO: 31640010
IČ DPH / DIČ: SK2020471277

Zdravie ukryté v semenách

Kým v minulosti sa popularite tešil najmä olivový olej (extra panenský), v dnešnej hektickej dobe kedy je o naše zdravie potrebné dbať oveľa viac sa na výslnie dostávajú aj iné za studena lisované oleje ako napríklad makový, orechový, hroznový či tekvicový a mnohé ďalšie. Tieto oleje obsahujú nespočetné množstvo vitamínov, minerálov a pre telo veľmi dôležitých esenciálnych mastných kyselín.

Ďalším významným benefitom našich produktov je, že pochádzajú zo slovenských polí, čo znamená, že dosahujú vysokú čerstvosť, čím ešte viac podčiarkujú svoju kvalitu.

Ako rodinná firma figurujeme na slovenskom trhu už skoro tri desaťročia, čo sa odzrkadlilo aj na vysokej kvalite našich produktov. Hlavnou našou činnosťou je výroba a distribúcia jedlých rafinovaných olejov a olejov za studena lisovaných. Firma sa ďalej zaoberá nákupom a predajom rôznych agroproduktov. Ide najmä o produkty slnečnice čiernej, slnečnice lúpanej, repky olejnej, ľanu hnedého, ľanu zlatého, sóje či bielkovinových krmív.

Naše produkty

Za studena lisované oleje

Oleje vyrábané lisovaním rastlinných semien za studena pri teplote do 50°C. Po vylisovaní sa za studena lisovaný olej filtruje a následne suší, čím sa zbavuje prebytočnej vody. Oleje za studena lisované obsahujú väčší podiel nenasýtených mastných kyselín a neobsahujú cholesterol. V za studena lisovanom oleji sa nachádzajú vitamíny, ako napríklad vitamín E, ktorý ako hlavný antioxidant zabraňuje rýchlej oxidácii tukov, zabraňuje vzniku voľných radikálov. Zároveň v oleji ostávajú prírodné aromatické látky, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé druhy olejov. Za studena lisované oleje obsahujú minimálne množstvo cholesterolu.

Koreninové oleje

Za studena lisované oleje zo semien papriky, petržlenu, rasce, kôpru a čierneho korenia. Oleje sú výborné na dochucovanie šalátov a gurmánskych špecialít v domácej, ale aj v profesionálnej kuchyni.

Rafinované oleje

Oleje získané extrakciou za použitia vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel upravené rafináciou. Tieto postupy umožňujú vyťažiť čo najviac oleja, čo však obmedzuje získanie látok dôležitých pre ľudský organizmus. Touto cestou získame čistý olej, ktorý bežne využívame v kuchyni. Pri rafinovaných olejoch sa voľné mastné kyseliny eliminujú počas procesu rafinácie, čo znamená, že spravidla dlhšie vydržia a sú tepelne odolnejšie ako za studena lisované oleje.

Kŕmne výlisky a oleje

Vedľajším výrobkom, ktorý pri výrobe olejov vzniká sú rastlinné výlisky. Tie sa takisto distribuujú priamo do výrobní kŕmnych zmesí, resp. do družstiev. Takisto vyrábame rastlinný kŕmny olej, ktorý spolu s rastlinnými výliskami tvoria neoddeliteľnú súčasť pri výrobe kŕmnych zmesí pre hydinu, ošípané a hovädzí dobytok.

Článok bol publikovaný: 8. 6. 2023

 

Poloha na mape

Galéria

 

Údaje o firme MARKOS, spol. s r.o. boli overené: 7. 6. 2023
Internetový zápis úplný. Uverejnený 8. 6. 2023

Ročenka Poľnohospodárstvo Potravinárstvo 2023

Počet návštev. Minulý rok: 682, Tento rok: 236, Tento mesiac: 39, Dnes: 2

 
 
INFOMA REALITY

PREDAJ / KÚPA / PRENÁJOM / NEHNUTEĽNOSTI

GDPR     © 2005 - 2024 INFOMA Business Trading, spol. s r.o.     Development and Design by infomatim - Grafické štúdio, vydavateľstvo, reklamné a darčekové predmety